středa 29. února 2012

VEGAN BODY ART


V posledním desetiletí obliba tetování velmi vzrostla. A s tím se objevila i spousta otázek. Co vede někoho k tomu, aby si „označkoval“ své tělo natrvalo? Jak asi víte, důvody jsou u každého různé. Pro někoho je to jednoduše otázka estetiky, pro jiné způsob vzpomínek na určité období jejich života. Ale pro většinu je to způsob, jak vyjádřit své mínění či vztek prostředictvím své kůže navždy. Ať už pro „osobní užití“ nebo k použití těla jako billboardu k vyjádření se, ke sdělení zprávy, nebo dokonce k „vyzvání k rozhovoru“… A veganští aktivisté rozhodně patří k těm, kteří se na tomto rozhovoru chtějí podílet. „Ti, kterým záleží na dobru lidských tvorů a na zachování našeho prostředí, měli by se stát vegetariány pro ten důvod samotný. Mohli by tak i přispět k záchraně mnoha lidí, k redukci znečištění životního prostředí, šetřit vodu a energii a přestat tak přispívat k vymýcení lesů.“ -Peter Singer, Animal Liberation, 1990.

   Nechala jsem si vytetovat slovo „VEGAN“ na svůj týl začátkem roku 2004 a plní to přesně svůj účel – chtěla jsem mít na sobě něčeho, co hraje velkou roli v mém životě a čemu hluboce věřím. Jsem vegan šest let a skutečně jsem chtěla mít tetování, které se bude viditelně týkat vegetariánství. Chtěla jsem, aby na to lidé reagovali. Takže jsem si vybrala jednoduchý, ale velmi tučný styl písma tetování na svůj týl. Ačkoliv většina reakcí na mé tetování a jeho umístění bývá velmi pozitivní, setkala jsem se také s mnoha lidmi, kteří vůbec netušili, co slovo „vegan“ znamená. Částečně to přisuzuji tomu, že žiji ve francouzsky mluvící oblasti, ale rovněž je pravda, že veganů je stále málo (ačkoliv se náš počet zvyšuje), a že veganství není něčím, co se vynoří jako hlavní proud v médiích. Takže, ptáte se, co je to veganství?

   Prostě řečeno, vegan je striktní vegetarián. Vegani nepřestali jíst jen maso, ale také se vyhýbají všem živočišným produktům. Nejí sýry, vejce ani mléko a žádné vedlejší produkty (laktózu, želatinu a tak). Je důležité zdůraznit, že ačkoliv veganství začalo jako „způsob stravy“, dnes se rozvinulo v plnohodnotný životní styl. Vegani promítají svou etiku do všech stránek svého života, vyhýbají se kůži, hedvábí a vlně, a kupují pouze ty výrobky, které nejsou testovány na zvířatech.

   Veganství je víc než jen způsob stravy. Zasahuje široké spektrum životního stylu a stravovacích možností. A to, co motivuje lidi, aby přijali tento způsob života za svůj, je u každé osoby jiné. Myslím, že můžu říct, že pro většinu veganů je to jejich soucit, který je vede k tomu, aby změnili své způsoby. Veganství je postoj pro práva zvířat, k pomoci redukovat zbytečné krutosti a nelidské využívání zvířat. Pro životní prostředí, protože továrny berou zdraví naší krásné planetě znečišťováním vzduchu, vody a ničením půdy. Jiní lidé se možná zajímají o veganství z duchovního důvodu, ať již osobního nebo náboženského (např. budhisté a zastánci Krišny jsou často vegani). A v neposlední řadě, je zde i zdravotní faktor, který způsobí, že se člověk stane veganem. Mnoho a mnoho vědeckých výzkumů ukazuje na rostoucí podporu vegetariánství. Je dokázáno, že se tak dá předejít mnoha nemocem, např. nemocem srdce. Takže jaká je vazby mezi veganstvím a tetováním? Mnoho veganů, stejně tak i já, si vybralo tetování jako proklamaci svého mínění. Tetování s „veganskou tematikou“ může být různé. Může to být jednoduché písmo, jako u mě, nebo komplexnější tetování zabývající se právy zvířat. Ale mezi tím, kdy si ho vyberete, a časem, kdy si ho necháte skutečně vytetovat a budete o něj pečovat, si mnoho z nás klade otázku: Je to veganské? A naneštěstí, častější je odpověď „ne“.

   Tetovací barvy nejsou vždy veganské. Téměř vždy obsahují glycerin. Je to hustá olejovitá kapalina, která je často ze zvířecích tuků. Jinak může pocházet z rostlinných zdrojů, ale mnoho dodavatelů nespecifikuje původ glycerinu, ze kterého jsou barvy vyráběny. Je proto pro tatery těžké vědět, jaké barvy používají (ledaže si barvy míchají sami) a mnoho z nich se ani neobtěžuje to nějak zjistit. Firma Stable tvrdí, že jejich barvy jsou „bezpečné pro vegany“, ale už tu pár takových firem bylo, a ukázalo se, že to není pravda. Kromě glycerínu jsou to další přísady, které nemusí být veganské. Nejběžnější je černý pigment, který je často vyráběn z kostí (vyrábí se spálením zvířecích kostí na uhel).

   Vyvarovat se neveganským věcem v tatérském světě není jednoduché. A nekončí to tehdy, když opouštíte studio. Většina prodávaných a tatery doporučovaných přípravků na péči o tetování je neveganská. Velmi oblíbené TattooGoo obsahuje včelí vosk, který bývá propagován jako „přírodní“. A&D Ointment obsahuje lanolin, což je produkt získaný z ovčí vlny. Mnoho mastí jako Baciguent a Polysporin obsahuje také lanolin. V mnoha zvláčňujících krémech je lanolin také, takže si vegani musí dávat dobrý pozor při nákupu výrobků na ochranu svého tetování.

   Mít veganské tetování není vždy tak jednoduchý úkol. Ale mnoho veganů přesto postupuje vpřed a veganské tetování získají tak jak tak. Od té doby, co se výrobě tetovacích barev věnují velké firmy, není snadné zjistit, zda jsou barvy veganské či ne. Ačkoliv je zde vůle klást otázky a snažit se hledat umělce, kteří umějí dát na všechny tyto otázky odpovědi…

   Mluvila jsem s lidmi, kteří mají veganská tetování, abych zjistila víc, a ptala jsem se jich na to, co je motivovalo k tomu, udělat si takové tetování, pro mnohé „extrémní“. A příště se o nich dovíte i vy.

   (volný překlad od Petrushky , zdroj: BME, Vegan Body Art – Kathryn)

Žádné komentáře:

Okomentovat